T
e
c
h
n
o
 L
i
f
e

Mnozí z vás mohou brát jako životní samozřejmost situaci, kdy navštívíte svého obvodního lékaře či oborového specialistu, ten vám předepíše na vaše neduhy nějaký lék či léčivý přípravek, a vy si jej vzápětí jdete vyzvednout do lékárny. Možná si tam vystojíte frontu tří, čtyř osob před vámi, ale jste neustále v klidu a bez stresu, protože víte, že za pár minut přijdete na řadu a budete úspěšně obslouženi. Zkrátka očekáváte, že předepsané léčivo obdržíte.

Zamysleli jste se někdy nad tím, že veškerá léčiva v lékárnách, ale i v nemocnicích, ordinacích lékařů, laboratoří a výzkumných a ambulantních pracovištích musí někdo distribuovat? Někdo tam ty léky musí odvézt.

Přeprava léků pro zásobování zdravotnických zařízení neprobíhá tak, že je převáží pracovníci České pošty a dalších přepravních společností pro běžnou přepravu zboží, jsou k tomu zapotřebí vyškolení pracovníci a potřebná technika, která v logistice patří k oborové špičce. Vozidla pro pozemní přepravu těchto výrobků musí být uvnitř upravena tak, aby se s každou drobností zacházelo citlivě a za požadovaných podmínek.

Uvědomte si, že léky se do všech těchto koncových lékařských zařízení převáží nepřetržitě v průběhu celého roku, distribuují se jak v horkých letních dnech za tropických teplot, tak i v třeskutých mrazech. Jedním ze zásadních faktorů úspěchu této činnosti je udržení správné teploty, aby léčiva nepodléhala zkáze a aby měla požadovaný léčebný efekt. Pokud se vám například podchladí čerstvé pečivo, které pekaři převáží do obchodní sítě, nic zásadního se nestane, ale u léků to může znamenat jejich konec.

Až zas půjdete k lékaři a cestou domů se zastavíte v lékárně, vzpomeňte si i na ty, kteří pro vás veškerý zdravotnický materiál přivezou a starají se o to, aby vás pomohl z vašich zdravotních problémů vyléčit.

Děkuji za váš zájem.