T
e
c
h
n
o
 L
i
f
e
Doctor

Studie byla zahájena v Rusku, jejímž účelem je studovat imunitu, která je vytvářena u pacientů, kteří měli COVID-19 proti novému koronaviru. Klíčovými otázkami, na které musí vědci odpovídat, je, jak se vytváří imunita, jak „je silná“ a zda je možné, že poté, co člověk byl nemocný, může být znovu infikován COVID-19.

Problém současného viru spočívá v tom, že se objevil nedávno, a proto nestačilo dostatek času na„seznámení“ s ním. Existují pouze spekulace, že jelikož se jedná o SARS, imunita vůči COVID-19 také zůstane po dobu přibližně dvou let. Přesto však neexistují žádné potvrzené údaje o zachování imunity.
Podle doktora lékařských věd, profesora patofyziologie první lékařské fakulty Moskevské státní univerzity Sechenova – Antona Ershova, je optimálním případem pro vytvoření stabilní imunity proti COVID-19 průběh nemoci ve střední formě bez nadměrného užívání léků. A pak lidské tělo tvoří maximální imunitu proti COVID-19.

A imunita nemůže vzniknout ve dvou případech: pokud byl průběh nemoci velmi mírný nebo extrémně závažný. V prvním případě, navzdory infekci, lidské tělo nebude mít potřebné množství viru, aby infekci bralo vážně a začalo produkovat protilátky. Ve druhém případě, když se imunitní systém netvoří, – pokud je člověk příliš nemocný. Podle profesora bude tělo v závažných případech onemocnění natolik zdůrazněno, že všechny jeho kompenzační síly budou vynaloženy na podporu života, a nikoli na utváření obrany, která v budoucnu poskytne ochranu před infekcí. „Tělo prostě nemá dostatek síly, konkrétně proteiny pro tvorbu protilátek,“ vysvětlil Yershov v rozhovoru s Rossijskou Gazetou.

Zdůraznil, že „pokud se nedokážeme vyrovnat k podzimu, konkrétně se nebudou výskytovat nový případy šíření COVID-19, bude druhá vlna. Protože se jedná o zcela sezónní virus a bude aktivován na podzim, až zimě.“

„Nezapomeňte, že dříve, než můžete zahájit hromadnou výrobu nové vakcíny, musíte projít velmi důležitou fází testování, která by měla trvat i další dvě, někdy 3 až 4 roky. Jen velmi málo odborníků je optimistických ohledně rychlého vzniku nové vakcíny.“ „Snížení podmínek klinických hodnocení je špatné. Nevíme, jaké důsledky bude mít jeho použití v dlouhodobém horizontu. Možná to způsobí onkologii? Možná genetické poruchy plodu? Existují případy, kdy není dost ale osvědčený lék v dlouhodobém horizontu způsobuje vážné důsledky „- varoval profesor Anton Ershov.

Na oplátku se stal asistentem imunologie, Ruské národní výzkumné lékařské univerzity N.I. Pirogová, alergologicko-imunologická Olga Pashchenko, upozornila Rusy na skutečnost, že jedním z hlavních důvodů zhoršování lidské imunity v současných podmínkách je nekontrolované používání antibiotik. Antibiotika ničí viry – léčí bakteriální infekce, ke kterým dochází při komplikacích způsobených virovými chorobami.

Člověk však může svou imunitu zabít nejen antibiotiky. Během současné sebeizolování na pozadí pandemie koronavirů byly nejzdravější návyky přejídání, pití a sedavý životní styl.

Největší chybou lidí je noční přejídání. Pod vlivem negativních zpráv o pandemii často „zabaví“ problémy, konzumují spoustu rychlého občerstvení a sycené nápoje. Takže ti, kdo mají skryté chronické nemoci, otevírají cestu pro jejich výraznější projev, říká výživová Alexandra Kirilenko.

„Takový životní styl je cestou k obezitě, nástupu diabetes mellitus, výskytu srdečních chorob. Hormonální pozadí se zhoršuje, zvyšuje se riziko aterosklerózy, demence se zvyšuje,“ varoval lékař v rozhovoru pro večer s Moskvou. Rovněž vzala na vědomí extrémně negativní vliv alkoholu na stav lidské imunity.

Imunolog Anatolij Ustyushchev zase říká, že ještě jeden, neméně škodlivý zvyk, je dlouhé posezení u počítače. „Jako obvykle člověk vymyslí směnu a teoreticky by bylo hezké chodit po bytě, udělat nějaké rozcvičení, protáhnout jeho tělo. A co dělá většina? Pokračují v sedě a přecházejí na sledování všech druhů filmů, her a jiné zábavy programy, “řekl doktor. Podle něj sedavý životní styl zvyšuje riziko infarktu, mrtvice a rakoviny. „Bez ohledu na to, kolik je vám let, pětkrát týdně byste se měli potit z fyzické aktivity: cvičení, dřepy, komplexní cvičení, kardio zátěž,“ uzavřel specialista.

Děkuji za váš zájem.